Ez a világ, amiben most élünk.

A Wagner kémcsoport, olyan, mint a fekete víz (Blackwater), hírhedt. Az oligarcha és Putyin barátja, Yevgeny Prigozhin által alapított bérgyilkos csoport pótolja a hiányzó katonákat Oroszország háborús gépezetében. Szíriában, Afrikában és Ukrajnában működik (ahol sok harcosa Oroszország börtöneiből származik, egy gyakorlat, amelynek bejelentése csak ma történt meg), és több nemzetközi szervezet által háborús bűnökkel vádolják. Röviden, ez nem az a szervezet, amelyiknek videójáték-közvetítést várnánk el, mégis itt vagyunk.

Egy tavalyi hétvégén tartott közvetítésen a VKontakte-n GrishaPutin nevű orosz streamer négy órás, többjátékos Hearts of Iron 4 játékot játszott a Wagner csoport szentpétervári épületéből. Teljes hadi felszerelésben, a Wagner irodájában, aki állítólag 16 éves, több mint 20 másik online játékossal játszotta el, ami alapvetően a harmadik világháború volt. A játékot moderálták, hogy a modern korban játszódjon, vezetőkkel, igen, Vladimir Putin állva a HoI4 hagyományos Axist és Allies fejek helyett.

Ez egy zavaró látvány volt, és miután először a Reddit-en láttam a történetet, meggyőződtem arról, hogy GrishaPutin valami zöld képernyős trükköt alkalmazott a Wagner központjának megjelenésének utánzásához. De nem, úgy tűnik, hogy valóságos: többször is felveszi a webcamját és megmutatja az iroda más részeit, háttérként mozog, hogy az öltözőben a hadi uniformisát felfüggessze és végig a tükör mögött látszik.

A cikk részeiben, amiket láttam, GrishaPutin nem beszélt sokat arról, hogyan jutott el arra, hogy a világ egyik leginfamous paramilitáris szervezetének központjából streameljen egy nagyszabású stratégiai játékot, de nem nehéz összerakni. Kifejezetten kiabálja Wagner “média- és bloggerek munkájának kurátorát”, Anna Zamaraeva-t egyszer és egy Oroszországban működő hírügynökség, az Ostorozhno Novosti beszámolt róla, hogy GrishaPutin anyja azt mondta, ő maga döntött úgy, hogy elmegy, és azt mondták neki: “Rendben van! Csináljuk!”

Ez nem lenne túl meglepő. GrishaPutin, aki Oroszország Ukrajna megszállása előtt néhány népszerű nyugati streamerrel játszott együtt (mivel akkor eltávolodtak tőle), állítólag a United Russia (az ország kormányzó pártjának) ifjúsági szárnyának tagja. Előző streamjei és videói meglepően nagyszabású patrióta megnyilvánulásokat tartalmaznak.

A korábbi videói között vannak olyanok, amelyeken időszerű Szovjet katonai öltözetben jelenik meg, és megemlékezik a fontos eseményekről a orosz történelemben. Valamint volt már olyan HoI4 videója is, ahol a játékban játszott oldalt játssza el. Nincs valós érdeklődésem a tinédzser összetett ideológiájának szétszerelésére, de kissé zavarodott vagyok azzal a videóval, amely megünnepli Vladimir Lenin 152. születésnapját, akit Vladimir Putyin “történelmileg orosz földről való elszakítás” és az Ukrajna függetlenségének megteremtése vádjával illetett. Ha semmi más, akkor az online személyisége jelzi a nagyon jobboldali, reakciós állam népének a hihetetlenül zavarodott ideológiai keverékét, amely egyszerre nosztalgiázik a nemzetközi kommunista projektért.

Amikor megismerték a streamet, néhány Paradox munkatárs megpróbálta megtalálni, hogy hol történik a stream, valószínűleg azzal a céllal, hogy bezárassák. De GrishaPutin már ki volt tiltva a Twitch-ről, és a VKontakte orosz közösségi hálón streamelt, így ők hatástalanok voltak, hogy valamit is tegyenek.

A streamre nézve, az egész rövid idő alatt nukleáris robbanásba torkollt, és végül béketárgyalásokkal végződött az orosz oldal és a “Donald Trump” játszója között, aki a másik csapat tagja volt. Valahogy azonban nem hiszem, hogy az gyakorlat célja az volt, hogy megmutassa a háború pusztító kudarcának, amely mindig tárgyalásokkal kell végződnie. Az egész dolog viszont élénk-nihilista ellenállási szellemben volt, egyfajta “nem érdekel, mit gondolsz rólunk” szarkasztikus hozzáállás, amelynek célja a hazai egység megerősítése, nem pedig az érdeklődők külföldön való megnyerése.

A stream nem ért el annyira kimagasló nézettséget, így meglepődnénk, ha a Wagner Group új eszközként fogja fel GrishaPutin-t a Ukrajnában folyó háború propagandájában. Azonban ez egy furcsa modern háborús bemutató a 21. században, az a fajta dolog, ami később klippelt formában szerepelni fog egy jövőbeli Adam Curtis dokumentumfilmben. Amikor figyelembe vesszük, hogy a nyugati hadiipari komplexum már az olyan játékokba is belekapcsolódott, mint a Call of Duty, és tervei vannak a streamelésre, ilyen videók mintha a jövőre utaló jelek lennének.

Szólj hozzá