A Newzoo piackutató intézet legfrissebb jelentése szerint a személyi számítógépes játékok piaca jelentős növekedést könyvelt el az elmúlt év folyamán, amely messze meghaladta a konzolos játékok piacának bővülését.

A jelentés kiemeli, hogy a PC-játékokból származó bevételek több mint 8%-os emelkedést mutattak az előző évhez képest, míg a konzolos játékok piaca csupán marginális növekedést ért el.

A 2023-as évet a szektor számára egyfajta “újjáéledési időszakként” értékeli a Newzoo, amely során a PC-játékok piaca élte meg a legnagyobb fellendülést. A jelentés szerint a PC-játékok eladásai, mikrotranzakciói és előfizetései 8,4%-kal haladták meg a 2022-es adatokat, míg a konzolos játékok bevételei mindössze 0,3%-kal, a mobiljátékoké pedig 2,1%-kal csökkentek.

A mobilos és konzolos játékok piacai továbbra is jelentős mértékben meghaladják a PC-játékokét: a Newzoo adatai szerint a mobiljátékok 2023-as összbevétele 89,9 milliárd dollár, a konzolos játékoké 52,4 milliárd dollár, míg a PC-játékoké 39,6 milliárd dollár volt.

A jelentés szerint a PC-játékok piacának növekedése összhangban van azzal a tendenciával, amelyet az elmúlt évek során tapasztaltunk: a PC-játékok egyre inkább a főáramú kultúra részévé válnak. A 2023-as év legnagyobb visszhangot kiváltó játéka, a Baldur’s Gate 3, először PC-re jelent meg, és a konzol-exkluzivitás iránti aggodalom mértéke történelmi mélypontra süllyedt.

A Newzoo szerint a PC-piac növekedésének egyik mozgatórugója, hogy a többplatformos kiadók egyre inkább nyitottak a PC felé, és ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódni fog, amint azt a Helldivers 2 játék eladásainak több mint fele PC-n történő realizálódása is mutatja.

“A tőzsdén jegyzett vállalatok PC-játék bevételei közel 9%-kal nőttek éves összehasonlításban” – áll a Newzoo jelentésében. “A magánvállalatok közül a Valve, az Epic Games és a miHoYo kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Megfigyelhető volt, hogy a sikeres, keresztplatformos stratégiát alkalmazó játékfejlesztő cégek pozitív hatást gyakoroltak a PC-piacra.”

A PC-játékok jelenlegi izgalmas állapota ellenére a jelentés rámutat, hogy az iparág egy korábbi visszaesésből való kilábalásának szakaszában van, ami ellentmondásosnak tűnhet a nagyvállalatok által végrehajtott tömeges elbocsátások fényében. Februárban több mint 16 000 friss elbocsátást regisztráltunk, és ez a szám mára már elavult.

A Newzoo szerint a pandémia utáni első fellendülést követően a játékbevételek 2021-ben csökkentek, 2022-ben stabilizálódtak, és 2023-ban becsült összesen 0,5%-kal nőttek, ami alátámasztja az “újjáéledési” év koncepcióját. A jelentés azonban óvatosságra int, megjegyezve, hogy “a játékra fordított órák számottevően csökkentek”, és kiemeli, hogy “a 2023-as új játékbevételek 90%-át mindössze 43 játék generálta.”

Szólj hozzá