A Blizzardra mostanában rájár a rúd, a nagyon komoly belső problémáik mellett a jelenleg futtatott játékaik drasztikus minőségbeli és szolgáltatásbeli minőség csökkenése is kiveri manapság a biztosítékot az ezidáig betonbiztos rajongói tábor nagy részéből. Az elégedetlenkedés sajnos jogos, tényleg nagy a baj az egykor mítikus minőséget szolgáltató cég háza táján, de ez nem jelenti azt, hogy temetni kéne őket. Sőt, mindennek ellenére a továbbra is kitartó rajongók újabb és újabb tartalmak bejelentésétől lehetnek újra elégedettek, melyek közül az egyik talán leghangosabb az Overwatch 2 tartalmi bejelentése. Van azért itt is miről beszélgetni, de a nemrég kiadott roadmap egy korrekt rálátást biztosít arra, hogy mire is készülnek Blizzardék, és mi mire számíthatunk majd októbertől. Nézzük is át, hogy miről van szó.

Overwatch 2 vs. Overwatch 2.0

Egy igen komoly és megosztó vita mostanság, hogy egyáltalán szükség van-e a játék folytatására. Az első rész 2016-ban a megjelenést követő egy évben óriási sikernek örvendett, ám minden évben exponencálisan veszítette a játékos bázisát. Ennek oka, hogy a tartalmi bővítések lelassultak, az aktuális hibákat az istenért nem akarta senki kijavítani, ami volt azt is átalakították olyan módon, ami sok játékosnak nem tetszett (role pick system, wtf?!), és simán csak az volt az érzése a véleményét hangoztató tábornak, hogy senkit nem érdekel, nekik mi lenne a jó. A második rész bejelentése gyakorlatilag egy elismerése ennek a problémának, ám sokak szerint elegendő lenne csak az első részt átalakítani, bővíteni, kijavítani a hibákat, rendbe tenni a szervereket és balanszolni a hősöket. Amikor bejelentésre került, hogy a második rész jövetele ellenére az első és második rész PvP része egyme lesz mosva, akkor aztán még nagyobb lett a kérdőjel, hogy most akkor erre mi szükség van? Aztán a roadmap megválaszolta persze ezt az ominózus kérdést, és az értetlenkedők egy része meg is tudott nyugodni. A másik részének még mindig vannak fenntartásai, de a lényeg, hogy kaptunk valami bíztató jövőképet, amivel érdemes foglalkozni, és ami talán visszacsalogat sok játékost is.

A hivatalos megjelenés dátuma október 4, ekkor indul az első szezon, és ami a legfontosabb, a játék ingyenesen játszhatóvá válik! Jobban mondva csak a PvP rész, de erről majd később. 9 hetente fogunk új szezonokat kapni, amik új tartalmakat, új témát és talán jutalmakat tartogatnak majd nekünk.

Lássuk, mit fog hozni az első szezon:

Új hősök, balansz, 5v5

Először is a kompetitív játékmódokat teljesen át fogják dolgozni, aminek első és legfontosabb lépése hogy az alap játékmód 6v6 helyett 5v5-re módosul. Ez a meccsek alatt bevett role összeállításba is komolyan beleszól, eddig 2 tank, 2 support és 2 dps volt az úgynevezett “meta”, most majd 1 tank, 2 support, 2 dps lesz az alap. Ez a tankoknak nem jó hír, sokkal nagyobb lesz a felelősség az objektívákat és a csapatot védelmező tank vállán, ráadásul jóval több erőfeszítést is fog ez követelni. Ha a tankok kapnak némi buffot, akkor lesz esélyük egyedül is állni a sarat, ez majd még kiderül. Mindenképp izgalmas változtatás, az biztos.

A régi karakterek változtatásai mellett kapunk kezdésnek három új hőst, akikből kettőt már bemutattak nekünk. Az egyikük Sojourn, aki egy precizitást és mobilitást megkövetelő középtávú dps lesz, a másik pedig a már most közönségkedvenc Junker Queen, aki egy tank, és képes közelharc és távolsági harc közt váltogatni. A harmadik karaktert még nem mutatták be, de azt tudjuk, hogy support lesz. Talán ő lesz a twitch chatekben suttogott “fox girl”?

Ez akár egy Pixar filmből vett kép is lehetne

Új pályák

Összesen hat új pályát fogunk kapni az első szezon indulásakor, melyekből részleteket láttunk eddig csupán, valamint ismerjük a városokat, ahol helyet foglalnak majd: Toronto, New York, Róma, Monte Carlo, Portugal, Rio. Ha valamibe nem lehetett eddig belekötni, az a pályák dizájnja és hangulata, így biztos nagyon csinos és menő harctereken mérhetjük majd össze erőinket. A régi pályákból is megmarad pár, míg egy-kettőt átmozgatnak a kompetitív listákból a casual játékmódokba, viszont pontos listát még nem ismerünk. Az viszont bizonyos, hogy ez a hat új pályát követően nem fogunk sokáig látni új területeket, mivel a második szezonra is csak egy új pályát ígértek eddig a fejlesztők.

Battle Pass

Óriási változtatás, hogy a játékból eltűnik a loot box, helyette a sok-sok más játékból jól ismert battle pass rendszer teszi majd tiszteletét. Ennek az a lényege, hogy random nyitható tárgyak helyett egy játékbeli üzletben vásárolhatunk majd skineket, és ha előfizetünk a szezonra, akkor a játékot játszva haladhatunk előre egy jutalmakkal teli úton, begyűjtve rajta az exkluzív jóságokat. Ez jó hír azoknak, akik szeretnek a játékba fektetett idejükért aktív jutalmazásban részesülni. Rossz hír azonban, hogy míg az első részben nem feltétlen kellett a zsebünkbe nyúlni, hogy jó skineket szerezzünk, itt már muszáj lesz felpattintani a pénztárcát, ha kell valami.

HAMOOOOOOOND!!!!

Új skinek

Ha már Battle Pass, akkor persze meg is kell azt tölteni valamivel, így a bejelentés szerint több mint 30 új skint fogunk kapni az első szezon indulásakor, valamint egy Mítikus Skint. Ez még nincs hivatalosan bemutatva, de már láttunk egy koncepciós rajzot egy úgynevezett Cyberdemon Genjiről. Mit rejthet a Mítikus Skinbe fektetett munka? Reméljük, hogy valami igazán menő dolog lesz, hogy legyen értelme akár kifizetni érte azt, amit majd elkérnek érte.

Új játékmód

A kompetitív listába bekerül egy új játékmód, ami a Push nevet kapta, és hasonló az eddig ismert payload tologatós játékhoz, annyi különbséggel, hogy mindkét csapatnak van egy ilyen tolnivalója. Jobban mondva egy robot tolja helyettünk, mi nekünk pedig meg kell őt védenünk, miközben akadályoznunk kell az ellenfél robotjának továbbjutását. Hatalmas pályákat ígérnek a fejlesztők, kifejezetten erre a játékmódra kitalálva, szóval meglátjuk milyen lesz, de már most érdekesnek hangzik.

Crossplay lehetőség

Elérhetővé válik a crossplay, magyarán a különböző platformokon játszó játékosok mostmár együtt is tudnak játszani. Akár Xbox, Playstation, Switch, vagy PC játékosról legyen szó, a matchmaking figyelembe fogja venni a használt és a preferált platformot, és ez alapján fogja összedobni a megfelelő embereket. Ez majd biztos felvet pár érdekes kérdést a billentyűzet+egér vs. kontroller vita űzői közt, de más játékokban erre már találtak megoldást, így bízunk benne, hogy itt is előnyére válik majd a közösségnek ez a lehetőség.

Hú de ott lennék

Ez volt az első szezonra bejelentett minden ismert tartalmi változás vagy kiegészítés, és mint ahogy a cikk elején leírtuk, ez inkább egy Overwatch 2.0-nak kellene lennie, nem feltétlen egy új játéknak. Ingyenessége révén aligha fog bárkit ez zavarni, elvégre csak letöltjük, és már fejest is ugorhatunk a közepébe, ami sokaknak lesz hívogató.

Amivel jelenleg problémánk van, az a PvE, és annak hiánya. Az Overwatch 2-őt úgy jelentették be, hogy már az első részbe is betervezett egyszemélyes vagy co-op kampányt fogják kidolgozni és megvalósítani. Erre a játékmódra 2023-ig kell várnunk, ami szintén ingyenesen elérhető bővítménye lesz, de szezonálisan fog a sztori kibontakozni. Ez kicsit furán hangzik, de amíg élvezetes lesz és képes fenntartani az érdeklődést, addig nem fog senki panaszkodni.

Ajánló

A lényeg: Október 4-én mindenki teljesen ingyen belevetheti magát a mókába, és erre mindenképp ösztönöznénk is benneteket. Ha más nem egy próbát megér a program, most amúgy is sarokba van állítva a cég, és óriási szüksége van arra, hogy valami olyat tudjon felmutatni, amivel a rajongók végre elégedettek lehetnek. Ez rajtunk aztán nem fog múlni, epekedve várjuk, hogy belekezdhessünk.

Szólj hozzá