Háttér:  

A Songs of Conquest a svéd Lavapotion stúdió első játéka, amely 2022. május 10.-én jelent meg Early Acces /korai hozzáférésű/ verzióként . Tehát még fejlesztés alatt áll… A  Lavapotion-nál nem viccelnek, körülbelül 5 évvel ezelőtt úgy döntöttek hogy nem fognak ők kockáztatni: miért szenvedjenek, görcsöljenek valami új próbálkozáson? 😊 Inkább elővették a legendás Heroes of Might and Magic sorozatot hogy újraélesszék…  A széria egyébként nekem is nagy kedvencem mind a mai napig. Sajnálatos módon az 1990-es években induló projekt kiemelkedő sikere, később középszerűre váltott és 2015-ben a Might and Magic: Heroes VII résszel nyugóvóra tért.

Itt éppen lootolgatom az épületeket, kincsesládákat…

Egységek: 

Egyenlőre két nem túl hosszúra sikeredett kampányt kapunk a játékban. Az elsőt az ARLEON-i fajhoz tartozó Cecilia Stoutheart tal kezdhetjük el, aki az embereket képviselik… A másodikban a RANA faj az írányítható, akikre fogjuk rá, hogy békák és a hüllők elegyei, de a sárkányok is hozzájuk tartoznak. A két faj hőseinek nevére most nem térnék ki, de a kiválóan sikerült Codexben minden tudásukat, specializációjukat, skilljeiket a kezdő egységeikkel együtt megtaláljátok. 

A fajok közül a még szintén emberinek mondható BARONY OF LOTH és a BARYA képviselteti magát. 

Az Arleoniaknál nagyon erős egységeknek számítanak távolsági fegyverekkel bíró Militia és Rangers,akiknek a továbbfejlesztett változata a Sappers és az Archers.

Minden egységnek maximálva van a létszáma, amit persze egy kissé növelhetünkaz Academy felépítésével. Röviden és tömören a kapott 50 Militiát +15 fővel megemelhetjük, amennyiben kifejlesztjük ezt az Academy-ában.

Az íjászoknak egyetlen hátrányuk van, mégpedig a leadott lövésük után 1 körig újratöltik íjjaikat és se védekezni se támadni nem tudnak. Itt azért szerencsés lenne ha kapnának egy védekezés lehetőséget, ami csökkentené a bekapott sebzést. Remélhetőleg ez késöbb orvosolva lesz és akkor lesz “öröm ét bodottág” ennél a bitang jó egységnél… 🙂

Egyébként a legnagyobb maximált létszámmal rendelkező csapat a patkányok, a Rats/Plague Rats kettős, akiknek 100 fő ben maximálták a létszámuk. Ha sikerül 3-4 db 100 as létszámú patkányt begyűjteni, akkor lesz csak igazán gondban az ellenfél…:) Velük is nagyon fun a játék, ehhez nem férhet kétség.

Varázslatok:

Örömmel fogadtam, hogy a varázslatok terén egy egészen új mechanikát csempésztek bele a játékba a fejlesztők, legalábbis a Heroes szériában megszokottakhoz képest. Itt jóval erősebbnek érzem a hős által nyújtott segítséget, bár hozzáteszem, a játék elején ebből vajmi keveset érzékeltem… De ahogy folyamatosan fejlődünk, annál inkább képesek leszünk a komolyabb mágiára. A varázslatok megfordíthatják a harcot a Songs Of Conquestben . Akár szövetségeseidet erősíted, akár akadályokat állítasz ellenfeleidnek, vagy kíméletlen támadásokat szabadítasz rájuk, egy jól elhelyezett varázslat gyakran különbséget jelent a győzelem és a vereség között.

Minden frakciónak vannak olyan varázslatai, amelyeket megbízhatóbban tudnak elvarázsolni, mint a többi kaszt. A Songs Of Conquest minden Wielders-e hozzáférhet ugyanazokhoz a varázslatokhoz csata közben, feltéve, hogy rendelkezik a szükséges eszenciával. A játékban szereplő összes varázslat megtalálható a Varázskönyvben, amely a hösünk melletti ikonról elérhető . Innen minden varázslat költségeit és hatásait láthatjuk.

Perpillanat ezekhez a varázslatokhoz férek hozzá…szerencsére a következő körben ez bővülhet 🙂

Az essencia folyamatosan növekedik a Wielder számára a csata során. Minden kör elején egyrészt maga a hősünk termeli képességei, felszerelései és a játék közben kapott hatások alapján. Másrészt az egységek után is kapunk, mégpedig durván komoly mennyiséget, függően mekkora létszámban és faj típusban vannak jelen a csapatunkban. De ami a leges-leges-legjobb a varázslásban, az az, hogy eltérően a hasonló játékoktól, itt nem úgy van, hogy varázsolunk egyet azután pihi és jöjjön a következő egység, hanem bármelyik varázslatot annyiszor engedhetünk szabadon, amennyiszer akarunk, de legfőképpen amennyit az eszencia készletünk bír… 🙂

Játékmenet:

Ez a rész leginkább a játékot nem ismerő olvasóknak szól, a rajongók akár át is ugorhatják. 🙂 A Songs of Conquest egy körökre osztott /turn based/ alapú szerepjáték, stratégiai elemekkel. Vannak hős egységeink /Wielders/, akik hadsereget vezetve körbejárják a térképet a mi ügyes írányításunk alatt. Velük fedezhetünk fel épületeket, rejtett kincseket és ellenségeket is, amelyeket saját belátásunk és mérlegelésünk alapján megtámadhatunk vagy elkerülhetünk. Ebben sokat segít nekünk ha az ellenfélre visszük a kurzort. A megjelenő infó ablak tájékoztat az ellenfél egységeinek típusairól, hozzávetőleges számáról, ráadásul kapunk egy kis esélylatolgatást a mi szempontunkból a csata kimenetelére.

Úgy néz ki easy win következik

Az ellenségeket 2 részre lehet osztani: vannak az ellenséges hősök, akik ugyanúgy járhatnak, mozoghatnak ebben a szépséges fantasy birodalomban mint mi és betámadhatják településeinket, városainkat meg persze a gondosan  fejlesztgetett hőseinket is. A másik ellenfél típust úgy kell elképzelni, mint egy mozdulatlan, egy helyben álldogáló szörnyet, ami azonban több egységet is rejt. Ők nem járkálnak, leginkább utakat zárnak le és többnyire a hőseink tápolására és lelassítására tették fel az életüket. 🙂 

 A játék legfontosabb elemei  a nyersanyag gazdálkodás, hőseink fejlesztése és a harc.  A térképen való vándorlásunk során különféle nyersanyagokra lelhetünk: fa, kő, drágakő, pénz, szövet, amelyek összegyűjtése után fejleszthetjük városainkat, egységeinket. Vannak még bányák amelyek tulajdonunkba kerülhetnek egyetlen érintésünkre és naponta termelik számunkra a nélkülözhetetlen nyersanyagokat, ami az elhullott harci egységeink pótlását és épületeink fejlesztését hivatott fedezni. A játékmenet előrehaladtával a játékos kezdő hőse távolabb kerül a kezdő településtől, ami azt jelenti, hogy a hadsereg utánpótlása még nagyobb kihívást jelent. A probléma ellensúlyozásának egyik legjobb módja az, ha a lehető leghamarabb új Wielder-t toborzunk. Ezzel nem csak, hogy azonnal több katonát kaphatsz, de ez a második hős a tulajdonában lévő erőforrás-épületek védelmezőjeként is működhet, és ami még fontosabb, karavánként is igénybe vehetjük, amely a fő településről a fő/hősünkhöz szállítja az egységeket.

Harc:

Kampányok során az a célunk hogy felfedezzük a térképet, az ellenséget, amelyet azután körökre osztott csatában  tiporjunk el. A harc színhelye hatszögekből álló csatatér. A kezdéskor a saját csapataink formációján itt változtathatunk, bár sok lehetőséget nem kapunk… De például a távolsági sebzéssel rendelkező egységeinket /íjászok stb./ érdemes magaslatokra helyezni, mert rendkívül erős bónuszt kapnak kiosztott sebzéseikre. A csatatér szélén kapnak helyet hőseink, akik varázslatokkal támogathatják egységeinket. 

A harc taktikai résznél gyakran éreztem hiányosságot… példának okáért, ha egy leharcolt egységem következett, akkor ugye láttam, hogy csak minimális sebzést tud bevinni a mellette álló ellenfelének és szinte a semmiért áldoznám őt be ha támadna. Mivel még nincs megvalósítva sem az, hogy védekezni tudjon, sem, hogy a támadása írányát konkrétabban beállítsam /háta mögül támadhasson, mondjuk + bonusz sebzéssel/. Ezért szinte csak annyit tehetek, vagy skippelem a körét, vagy elmenekülök ami azzal jár, hogy kap egy nagyot a hátába… A közelharci egységek irányítási zónákat /zone of control/ gyakorolnak a velük szomszédos hatszögekre, ami azt jelenti, hogy ha az ellenséges egységek megpróbálnak áthaladni ezen az irányítási zónán, a közelharci egység ingyenes lehetőséget kap támadásra.

A csata befejeztével kapunk egy kiértékelő táblázatot, ami tartalmazza a csata résztvevőnek veszteségeit, a győztes megszerzett tapasztalati pontjait valamint az elnyert artifactokat, amikkel felruházhatjuk hősünket, bonuszokat adva tulajdonságaikra. /Nah csak vége lett ennek a mondatnak :)/

 

Vélemény:

Összességében a Songs of Conquest egy szórakoztató, izgalmas, régi emlékeimet felidéző játék, ami akár “very big” project is lehet…:)

Különösen tetszenek a címre utaló jelenetek, mikor egy győztes kampány rész után egy bárd humorosan megénekli a történteket…:) A Codex rendkívűl klasszul sikerült, rengeteg infót tartalmaz.

Viszont a grafikától többet vártam és nem igazán jön be / pixel art 2.5 d -ben ide vagy oda/, kivétel a lassított felvételek, amik a hősök és az egységek halálát rögzítik…

Pár dolog amiket hiányolok:
– Föld alatti pályákat örömmel fogadnám
– Achievementek /steam/
– A szükségtelen artifactok eladási lehetősége
– Lehetőség, h bármilyen irányból támadjunk
– Térképen való varázslatok

Summa summarum a SoC már most kellően sok tartalommal bír és az újrajátszás feltételei máris adottak : Single player – Multiplayer PvP – Map editor stb. Folyamatosan érkeznek a frissítések is, de a 30 euros árat picit sokallom jelenlegi állapotában… Viszont ha a fejlesztési ígéretek létrejönnek, és a fejlesztők hallgatnak a játék kedvelőire, akkor megéri az árát…:)

Pontszám: 8 / 10

Szólj hozzá