A Starfield, a Bethesda Game Studios ambiciózus sci-fi RPG-je, melynek 2023-as megjelenése hatalmas hype-ot keltett, de kevesebb mint fél év alatt elvesztette játékosbázisának 97%-át a Steamen. Ez a riasztó statisztika aggasztó kérdéseket vet fel a játék jövőjével és a Bethesda jövőbeli stratégiájával kapcsolatban.

A Starfield novemberi rajtja ígéretesnek tűnt, 230 000 játékossal a csúcson. Azonban a kezdeti lelkesedés gyorsan elhalt, a játékosok száma meredeken zuhanni kezdett. A kritikák vegyesek voltak, dicsérték a játék ambiciózus univerzumát és lenyűgöző látványvilágát, de bírálták a bugyuta mesterséges intelligenciát, a repetitív küldetéseket és a csiszolatlan játékmenetet.

A Steamen a Starfield “nagyon vegyes” értékelést kapott, kritizálták a játék hibáit, hiányosságait és a befejezetlennek tűnő összképet. A játékosok elvándorlása tovább gyorsult, januárra a napi csúcs 11 000 alá süllyedt.

Összehasonlításképpen a Skyrim Special Edition, a Bethesda 2011-es klasszikusa, még mindig 22 000 játékossal büszkélkedhet a Steamen, míg a 2015-ös Fallout 4 17 000 játékossal bír. Ez a kontraszt élesen rávilágít a Starfield kudarcára.

A játékosbázis drasztikus csökkenése mögött számos ok állhat. A hibák és a befejezetlen játékmenet mellett a repetitív küldetések, a gyenge karakterfejlődési rendszer és a modok hiánya is szerepet játszhatott a játékosok elpártolásában.

A Bethesda reagált a kritikákra, ígéretes frissítéseket és javításokat helyezett kilátásba. Azonban a játékosok bizalmának visszaállítása nem lesz egyszerű feladat.

A Starfield kudarca komoly tanulságokkal szolgálhat a Bethesda számára. A jövőben jobban oda kell figyelniük a játékosok visszajelzéseire, és alaposabb tesztelést kell végezniük a játékok piacra dobása előtt. A modok támogatása és a tartalomfolyam biztosítása is kulcsfontosságú lehet a játékosbázis megtartásához.

A Starfield felemelkedése és bukása intő jel a játékipar számára. A puszta hype nem elegendő a sikerhez. A játékoknak minőségi szórakozást kell nyújtaniuk, és meg kell felelniük a játékosok elvárásainak.

Szólj hozzá