Úgy szép az élet, ha zajlik, de persze fenntartani és menedzselni az életet az igazán szép. Mások életét menedzselni is tartogathat szépségeket, de mint hivatás inkább más fajta élményeket hordoz magában. Mindezt játékban csinálni viszont kifejezetten szórakoztató. Gondoljunk csak a Sims sorozatra, ami már több részt és megszámlálhatatlanul sok kiegészítőt megélt, de az emberek nem tudják megunni. Az ilyen játékokban nem csak a valótlan valóságot tudjunk kedvünkre átszabni, de kiélhetjük a kreativitásunkat is, miközben kihívást állít elénk a sok mikromenedzsment elem.

Ingatlan birodalom

Mostani játékunk, a The Tenants az Ancient Forge Studio új játéka, és ezek a srácok már nem újak a fronton, már ami a menedzsment és kreatív építgetős játékokat illeti. Azt megmutatták, hogy értenek a szórakoztató menedzsmenthez a Blockbuster INC-el, majd az építkezés örömeit dolgozták fel a The Constructors játékukban. Most sem távolodnak el a legkedveltebb témájuktól, de a kontextus segítségével mégis egy érdekes, és sokrétű játékot hoztak nekünk.

És ez mind a birodalmunk része lehet

A The Tenants rövid és egyszerű története szerint a karakterünk egy ügynök, aki egyszerre renovátor, kereskedő, ingatlan ügynök és főbérlő. Nincs igazán szó arra, hogy mik vagyunk, de kezdetben nincs is semmi alaptőkénk, vagy kezdő birtokunk, ellenben van egy nagyszerű nagybátyánk, aki mindenhez is ért. Az ő segítségével vágunk bele egy hatalmas üzlet felépítésébe, kezdve a létra legaljáról.

A The Tenantsban az első dolog ami feltűnik, hogy a térkép óriási, ami amint aktív játékmenetre kerül sor, a kamera a legkisebb zugig közelít be, hogy lássuk, mi a feladatunk. A The Slumsban kezdjük a vállalkozásunkat, és a nagybátyánk részletesen elmagyarázza, hogy itt bizony sok munka vár arra, aki vállalja, hogy kipofozza a lelakott kisváros otthonait, illetve irodáit. Ráadásul sok az albérletet kereső ember, és ugyanennyi az olyan főbérlő, aki nem győzi egyedül a munkát, és segítséget kér.

It’s pizza time!

Kitúr-lak

Így hát elkezdődhet a munka. Kezdetben apró is munkákat vállalva a nagybátyánkat irányítva végzünk el takarító illetve renováló megbízásokat. Ilyenkor egy lelakott és elhanyagolt épületet vagy szobát kell rendbeszedni, eltakarítva a szemetet, kijavítva a hibákat és sérüléseket. Ha a terep már tiszta, akkor lefesthetjük a falakat, lerakhatunk valami szőnyeget vagy parkettát, berakhatunk pár olcsó bútort, egészen addig amíg a megbízónk pénze tart. Egy sikeres renováció nem csak pénzt, de elismerést és hírnevet ad, ami növeli a reputációnkat a lakosság és a többi vállalkozás körében, még több klienst hozva a kontakt listánkra.

Ha elég pénzünk van, akkor vehetünk saját ingatlant, amit feljavítva és kipofozva kiadhatunk egy érdeklődő albérlőnek, vagy akár többnek is. Az albérlők egyedi karakterek, igényekkel, előnyökkel és hibákkal, akikkel külön-külön is foglalkozni kell. Mindeközben egyre komolyabb renovációs megbízásokat teljesíthetünk, így lesz egyre több pénzünk és ingatlanunk, míg nem egy egész üzleti birodalmat építhetünk ki a kisvárosban, majd azon túl a többi területen.

Mi menedzselünk, míg az öreg takarít

Az üzlet fenntartása gyakorlatilag egy ide-oda kattintgatós menedzsment játék, ezernyi üzenet ugrik fel egyszerre, olvasgathatjuk az albérlők üzeneteit, fejlesztgetjük a képességeinket, az ingatlanjainkat, és így tovább. A játék ezen része sokszor elég letaglózó az ezer féle felugró ablak miatt, és a helyzet arra kényszerít, hogy prioritási sorrendet kell felállítanunk, feláldozva egy-két feladatot a fontosabb ügyekért. De időnk van bőven, szóval szépen lassan haladva minden problémát, vagy munkát elvégezhetünk, a magunk tempójában.

A játék kevésbé komolyabb, inkább kreatív része viszont képes totál beszippantani azt a játékost, akinek eleve bejön ez az építgetős-berendezős pakolgatás. A renovációs küldetések során ismerjük a megbízó ízlését, tudjuk mit szeret és mit utál, azt is tudjuk, hogy mi az amit nem vár el tőlünk de mondjuk örömet okozna neki, és ezután ismerjük a munka elvégzéséhez szükséges listát. A játék nagyon könnyű ebből a szempontból, tökéletes pontossággal tudjuk, hogy mit kell csinálnunk, egy kattintással ki is választja nekünk az elérhető bútorok közül a szükséges elemet. A lehelyezésnél sincs különleges kritiérium, tehát szó szerint csak behányhatjuk a kért cuccokat, és lezárhatjuk a melót. Persze a megbízó ekkor eljön, körbenéz, és értékeli az erőfeszítésünket. Ha mindent teljesítettünk a listájából, akkor úgymond sikeres volt a munka és megkapjuk a pénzt, de mondjuk nagyon lepontozza a szolgáltatást.

Jó kis man-cave

A kevesebb pont a továbbhaladás tekintetében nem számít, de ha a saját szórakozásunkat akarjuk polírozni, akkor érdemes odafigyelni a megbízások minél tökéletesebb kivitelezésére. Ez amúgy nem nehéz, mivel ahogy említettem, a játék nem állít tényleges kihívást, csak a kezünkbe adja a megoldásokat. A kreativitásunkra van bízva, hogy ebben szeretnénk-e valamivel többet nyújtani, maximalizálni nem csak a hatékonyságot de megcsiklandozva a szépérzékünket és a jól elvégzett munka utáni elégedettségünket.

Ez főleg akkor fontos, amikor már saját ingatlanunkon dolgozunk, hogy a beköltöző albérlők elégedettek legyenek. Minél szebb és kultúráltabb egy ingatlan, annál értelmesebb albérlőt vonz. A jelentkezőkről persze tudunk csinálni egy háttér ellenőrzést, megnézve hogy az előző főbérlők mit gondoltak róla. Ha valaki normálisnak tűnik, megegyezhetünk egy havi árban, és a kézfogást követően be is költözik az illető. Amíg minden rendben van, addig magára hagyhatjuk az albérlőinket, mert ha valami nyűgjük van, akkor úgyis írnak egy üzenetet. Ez lehet annyi, hogy valami eltörik és javítást kérnek, szólhatnak arról is ha a szomszédságban van para, de panaszkodhatnak elavult vagy számukra nem ízléses berendezés cseréjével kapcsolatban is. Ránk van bízva, hogy akarunk-e ezekkel foglalkozni, de ha meg akarunk tartani egy normális lakót, akkor muszáj.

Szép szép, kár is lenne “kertelni”

Ha gondunk akad egy lakóval, az ezer és ezer gondot sóz a nyakunkba. Tönkreteszi a lakást, zavarja a többi lakost, nem fizeti a lakbért… bármi lehet, és ezek olykor váratlanul kerülnek elő. Nem dobhatunk ki valakit csak úgy, ha mondjuk fizeti a lakbért, hiszen nincs mire alapozni a döntésünket. Szerencsére ennél ravaszabbak vagyunk, úgyhogy széndékosan tönkretehetjük a lakó életét, hogy magától lépjen le, például házhoz hívunk egy trombitást, hogy ne hagyja aludni a gonosz albérlőt, vagy beeresztünk egy borzot aki telefingja az ingatlant. Kreatívan aljas módszerekkel elzavarhatjuk a nem kívánt személyeket, ami bár rossz értékelést hagy az oldalunkon, de ennél fontosabb a lelki békénk.

Késedelmes lakbér

Remélem jól tudtam szemléltetni, hogy a játék eléggé sokrétű, és minden eleme tartogat egy rakás tennivalót. Ezáltal a nagy képet nézve a Tenants egy mikromenedzsmentre fókuszáló szimulátor, emberi közelségekbe zoomolva azonban valami egészen más.

A gond csak az, és ezt már említettem fentebb is, hogy a feladatok nem igazán hordoznak kihívást. A megbízóinknak például nem kell extra köröket futni, hogy kiderítsük a legtitkosabb igényeit, helyette rögtön a kezdetektől tudható a maximum értékelés minden kritiériuma. A továbbhaladáshoz mindig elegendő az éppen elégséges, tehát aki nem törekszik maximalizmusra, az erőfeszítsé nélkül átzongorázhat bármilyen küldetésen. Ennek azonban az a veszélye, hogy a saját szórakoztatásunk keresése nélkül a The Tenants eléggé unalmas játéknak bizonyul.

A szegény negyedtől a luxus negyedig tart a létra

Technikailag a játék egy erős közepes, nincs vele nagy baj, de nem is csettintünk elégedetten. Grafikailag a látványvilág letisztult, nem kifejezetten változatos, de összegészében egységes és élvezhető az elénk táruló látvány. A lakberendezés talán a legérdekesebb része a játék ezen részének, de ott is inkább a baltával faragott modellek és letisztultabb színvilág a jellemzőbb. Persze lehet szépet alkotni, de ne egy Sims minőségre számítsunk. Pár bug is szerepet kapott a játékban, furcsán viselkedő menüpontok, elcsúszó kurzor, az istenért nem a megfelelő módon lerakható bútorok, beakadó karakterek, és egyéb nyalánkságok okozhatnak furcsa perceket.

A hangok terén sincs panasz, sőt, egészen élvezhető a felvonultatott hang készlet, a zenék pedig kifejezetten jópofák és kellemes aláfestések a szorgos játékmenethez. Az egyetlen szinkron a tutorialt szolgáltató nagybátyánk, ami szintén rendben van.

Ajánló

A The Tenants egy tök jó ötletre épülő, a maga módján kellően komplex mikromenedzsment játék, amiben könnyedén megtalálhatjuk a saját magunk szórakoztatásának módját. Ha ez sikerül, a játék képes beszippantani, és az unalmas óráinkban kellemes kikapcsolódást biztosít. Ha viszont nem találjuk meg a kreativitást igénylő tennivalókat, akkor a The Tenants gyorsan unalmassá és kihívást nélkülöző programmá válik, ami ráadásul nem is kifejezetten szép, vagy izgalmas. Ez a kettősség sajnos meg fogja osztani a játékosokat, de ettől függetlenül érdemes lehet vetni egy pillantást a játékra.

Pontszám: 6 / 10

könnyed menedzsment játék, amihez meg kell találni a saját magunk szórakoztatásának módját, hogy ténylegesen élvezhessük

Pro:

  • Klassz alaptéma
  • Sok rétű játékmenet
  • Van olyan eleme, ami be tudja rántani a játékost

Kontra:

  • Bugok
  • Nem valami szép
  • Könnyen unalmassá, céltalanná válik a játék

Szólj hozzá