Együtt minden jobb, mondhatnánk, ha játékokra gondolunk. Ezer és egy különböző multiplayer játék kering az éterben, régi és új, melyeket bármikor érdemes elővenni, ha egy jóbarátunkkal akarjuk elütni az időnket. A közkedveltebb programok közt nyilvánvalóan a hosszabb távú energia befektetéssel járó, immerzív és komplex játékmenetű játékok állnak, melyeket érdemes minél többen nyüstölni. Túl könnyedén megyünk el az arcade jellegű kisebb, de annál szórakoztatóbb co-op játékok mellett, melyen ugyan nem kavarnak akkora port a piacon, de a közös játékok szerelmesei egy pillanatig se gondolkodnak, ha egy ilyen gyors és laza mókára adódik lehetőség egy új megjelenésnek köszönhetően.

Feltankolva

Mostani játékunk is ilyen darab, amit leginkább az Overcooked sorozathoz tudnánk hasonlítani, kontextusában és egyes elemeiben azonban mégis önálló és a maga módján szórakoztató. A Fueled Up a még full kezdőnek számító Fireline Games első érdekesebb játéka (az elsőről nem beszélünk), október 13-ai megjelenésével pedig a casual co-op játékok listáján szorított magának helyet. Kérdés, hogy a zsánerben mégis milyen értéket tud képviselni. Nézzük meg.

Itt még minden szép, és békés

A sztori szerint egy aranyos, színes, cukros-mázos univerzumban éldegélünk, amit megtámad egy gonosz űr-polip, és gerilla hadviselés keretében szabotálja az itt élők mindenfajta űrutazásra tett kísérletét. A világűrben ragadt hajókat meg kell menteni a pusztulástól, erre a feladatra pedig egy maroknyi bátor játékos vállalkozik. Az univerzumot körbejárva mentjük ami menthető, megakadályozva a csúnya polip hódító hadjáratát.

Hát… nem a sztori a főszereplője ennek a játéknak, ez bizonyára gyorsan világossá vált. Egy mobil játék szintjén van a kontextus, bár ez abból a szempontból jó nekünk, hogy cserébe a játékmenet pörgős, nincs fölöslegesen a tempó útjába álló elcseszett narratíva, vagy buta párbeszéd. A Fueled Up csak azt akarja elérni, hogy egy vagy több baráttal karöltve jót szórakozzunk egy gyors, olykor kifejezetten kihívásokkal teli arcade ügyességi játékban.

Igen, mert minden hajóra kell egy mini-vulkán! Miért is ne…

Menekülés a csápok elől

Minden pálya egyetlen képernyőnyi szűk terepen foglal helyet, és minden szint különbözik nem csak kialakításban, de a pályával való interakciókban és feladatokban egyaránt. Alaphelyzetben a játékmenet a következőképpen néz ki: Van egy űrhajó, mely épp száguld az űrön keresztül, a hajtómű azonban a nagy sebesség miatt gyorsan felemészti a kristályokból nyert üzemanyagot. A hajó ráadásul nehezen viseli a tempót, ezért elkezd szétesni. A mi feladatunk az, hogy a hajtóművet folyamatosan ellássuk üzemanyaggal, valamint befoltozzuk a sérüléseket. Ha a hajó megáll, akkor utolérnek minket a csápos szörnyek, és széttépik a hajónkat.

A koncepció és az irányítás egyszerű, tehát nem igényel sok gyakorlást a játékostól, hogy megfelelően elsajátítsa a játék alapjait. Sőt, két perc elég, hogy teljesen megértsük, mit vár el tőlünk a Fueled Up. A szinteket pár perc alatt teljesíthetjük, így gyorsan azon kapjuk magunkat, hogy már a sokadik pályát visszük el tökéletes három csillagos teljesítménnyel száz százalékra, ám az univerzumról felemelkedő köd egyre több pályát fed fel számunkra. És lassan bejönnek azok a pályák, amiknek a végén hangosan szentségelve, levegő után kapkodva fogunk a barátainkkal egy pisiszünetért könyörögni, mielőtt folytatnánk a mókát.

Ezt a hajót legszívesebben meg se mentenénk

Ennek az az oka, hogy a Fueled Up minden könnyedsége és casual játékmenete ellenére olykor komoly kihívásokat képes a játékos elé állítani. Amíg a komplexitás kimerül annyiban, hogy két játékosból csak az egyik tud ajtót nyitni hogy a másik be tudjon menni üzemanyagot tölteni, addig nincs gond. De aztán elkezd ránk ömleni a probléma toxikus ragacsot okádó meteorok, meghibásodott zsilip kapuk, bonyolultabb zárrendszerek és szemtelen behatolók képében. A képernyőre költöző káosz távolról szinte átláthatatlan, ezért minden játékosnak a saját feladataira koncentrálva kell átlátnia ezt a folyamatosan tomboló vihart.

Együtt minden kaotikusabb

Ennek sikeréhez pedig bármennyire is dörzsölt a társaság, muszáj lesz kommunikálni. Ha nem tudunk megállapodni abban, hogy ki az aki ajtót nyit, és ki az aki a tárgyakkal szaladgál, akkor hamar beleesünk a fejetlenség csapdájába, amiből kétségbeesett kapkodás születik. Még a jól összedolgozó játékosok is adrenalintól felpörögve kiabálnak, hogy ki mit csinál, hova megy, úristengyorsannyisdkiazajtót!!! Szemet gyönyörködtető és fantasztikus káosz, melyet teljes valónkban reszketve tapasztalunk meg egy-egy keményebb pálya végigjátszásával.

Ide négyen is kevesek vagyunk

Habár bizonyos szinteken kőkemény, sőt, brutális nehézséget generál az ezernyi tennivaló és akadály, a pályák három csillagra kihúzása nem annyira nehéz. Ez annyiban nem szerencsés, hogy a játékosok inkább csak arra játszanak, hogy ne bukják el a szintet, de mondjuk a maximum pontszám, vagy a mellékküldetések teljesítése már nem lesz opció. Ám sajnos a későbbi szintek csak akkor oldódnak fel, ha minél több csillagra teljesítjük az előző pályákat. Szóval mehetünk vissza. Ez amúgy egy pozitív ösztönző erő lenne a játék sokkal jobb kiismerése céljából, de néha inkább érződik fölöslegesen akadályozó tényezőnek, amivel a játék időtartamát próbálták kitolni. Valószínűleg sok játékosnál nem lesz meg az a fajta odaadás, ami arra ösztönözné, hogy keményebben beleálljon a Fueled Upban való újrajátszásba, mert ez a casual arcade jellegét csorbítja a játéknak.

Mindentől függetlenül a Fueled Up nem csak játékmenetében kellemes, de grafikailag és hangok terén is képes minőséget felmutatni. A látvány egyszerű és letisztult, de cserébe egységesen színpompás és változatos, köszönhetően az egymástól meredeken eltérő pályáknak. Nyilván elmarad egy nagyobb hangvételű játéktól, de kedves és aranyos dizájnja miatt kedvelhető és kellemes a Fueled Up látványvilága. Hangok terén semmi extra, pusztán a tevékenységünk által generált zaj és hangzavar komponál kaotikus szimfóniát, ám a jellegzetes tevékenység hangoknak köszönhetően (például javításnál egy hangos és éles kalapálás) mindig tudjuk, hogy épp milyen tevékenység zajlik. A játék alatt felcsendülő zenék nagyon hangulatosak, jópofák, tökéletesen illeszkednek ehhez a bájos káoszhoz. Sajnos nincs túl sok zeneszám, így egy idő után ugyanaz a három ismétlődik, de aláfestésnek untig elég ennyi.

A kérdés: hogyan? De legfőképp: miért?

Ajánló

A Fueled Up a maga bájával egy remek co-op játék, gyors tempójának és arcade jellegének köszönhetően bárki azonnal fejest ugorhat a közepébe, akár egy, akár több baráttal karöltve. A könnyen kitanulható, de később brutál kihívásokat is felvonultató játékmenet egyaránt szórakoztathat kicsit és nagyot, casual és kihívásokra vágyó játékost is. Az előrehaladást lassító teljesítmény megkövetelés némileg megtöri a játék tempóját, de ezt leszámítva nehezen találnánk olyan érvet, ami a Fueled Up kipróbálása ellen szólhatna. Más szóval: ragadjátok csápon egy haverotokat, és kezdődhet a móka!

Pontszám: 7 / 10

Egyszerű de nagyszerű co-op móka

Pro:

  • Kihívásokkal teli arcade
  • Pörgős

Kontra:

  • A tempó szándékos hátráltatása frusztráló lehet

Szólj hozzá