Szerény vélemény, hogy aki egy játékkal kapcsolatban guide-ot keres az a személy már nem magáról a game-ről vár egy kis felvezetést és/vagy nem éppen azt szeretné megtudni, hogy miről is szól pontosan. Ennek fényében fölöslegesnek tartom, hogy hosszas bevezetőt/bemutatót írjak, azt majd egy kollégám megteszi helyettem. Beszéljünk arról, hogy a játék elindítása után mit is látunk, mit is csináljunk.

A megfelelő játékmód kiválasztása
A menüben azonnal szembeötlik mindenkinek, hogy bizony nem egy és nem is két játékmód van. Bár némelyikük kevésben üt el egymástól, a számunkra megfelelő kiválasztása mégis kulcsfontosságú lesz. Egyetlen karakterünket sem tudjuk később másik szerverre/másik játékmódra áthelyezni (standard esetben, természetesen). A PvE szervereken más játékosok ellen csak a nyersanyagokért és a minél nagyobb terület control-ért küzdünk, de nem tudunk egymás ellen harcolni. A Standard PvP-ben már, ahogy a neve is sugallja egymást is lehet sebezni. Ezen felül kifosztani is ki lehet a legyőzött ellenfelet és a kastélyát. A Full Loot PvP az előzőtől annyiban különbözik, hogy itt már nem csak a nyersanyagokat ejtjük el halálunkkor, hanem mindenünket. Végül pedig a Duo PvP, ami annyiban különbözik a Standard PvP-től, hogy a klánok maximum két fősek lehetnek, ezzel balance-olva ezen szervereket.

A nap égető sugarainak elkerülése
Talán nem kell azt ecsetelni, hogy egy vámpíros játékban bizony a vámpírunkkal el kell kerüljük a napfényt. Bizonyos helyzetekben ez elég nehézkes. Ahogy a valóságban, úgy a V Rising-ban is mozgásban van, ezzel párhuzamosan pedig az árnyékok is. Ha például egy szikla árnyékban akarjuk kivárni az estét, időnként le kell követnünk annak árnyékának a mozgását. Néhány a napfényben töltött másodperc is képes óriási mértékű sérülést okozni karakterünknek. A Veil of Blood névre hallgató képességünket használva viszont néhány másodperc sebezhetetlenségre tehetünk szert. Ez némileg megkönnyítheti a haladásunkat.

Letelepedés
Mint sok túlélő játékban, itt is lehet bázist építeni. Sokan azonnal neki is látnak az építkezésnek és bár néhány játékban a genre-n belül ez működik, itt sajnos nem. A kezdő bázisnak csak ideiglenesnek kell lennie, ahol a játék elején a nyersanyagokat tároljuk. Nagy távokat kell megtennünk bizonyos részei között a map-nak és ez sok időbe, energiába kerül. Nem is beszélve arról, hogy elzárjuk magunkat fontos és/vagy ritka alapanyagoktól, ha egyből a kezdő zónában letelepedünk.

Figyelj arra, hogy kit szívsz le
Az embereknek és egyéb élőlényeknek a V Rising-ban van egy bizonyos vér típusok. Összesen hat “vércsoport” van. Akárhányszor leszívod egy élőlény vérét, a saját vér típusod is meg fog változni ahhoz mérten, hogy mit is “ettél”. Ha például egy őz vérét eszed meg, gyorsabban fogsz tudni mozogni, damage resistance-et kaphatsz vagy erősödhet a nappal szembeni ellenállásod. Továbbá az elfogyasztott vér minősége is nagy szerepet játszik abban, hogy milyen effekteket kapunk. Minden fent említett vértípus mellé társul öt buff. Minél jobb a vér minősége, annál több buff-ot fogsz kapni. Ha egy 6%-os vért iszol például, akkor egy, míg egy 100%-os vérnél mind az öt “erősítést” megkapod. A megfelelő típusú vér tárolásában és folyamatos passzív megszerzésében nagy segítséget ad nekünk a börtönrendszer, ahová foglyul ejthetjük a számunkra tetsző vércsoporttal rendelkező lényeket.

A nyersanyag pocsékolás bűn
Nagyon kevés olyan játék van, ami végig képes a nyersanyagoknak egzisztenciát adni. A V Rising azonban ilyen. 50 óra játék után is képes például értelmet adni annak, hogy kimenj a vadonba és gyűjtögess szimpla füvet, hogy például megépítsd vagy fejleszd a kertedet. Hasznos lehet egyből a kastélyod megépítése után jó néhány chest-be invesztálni és megtartani mindent, amit út közben gyűjtöttél.

Továbbá loot-oláshoz extra tipp, hogy bárhol jársz, a ládákat, hordókat és kis fegyvertartó rekeszeket verd szét. Ezekből a tárolókból ugyanis igencsak jó loot eshet.

Fast travel
Két fajta lehetőség van fast travel-re a játékban. Vannak a Vampire Waygate-ek például igen magas számmal. Bár ezek sok helyen megtalálhatóak és bármelyikből bármelyikbe tudunk utazni azonnal, van egy hátulütőjük. Nem tudjuk a nyersanyagainkat utaztatni velük. Csak fegyvereket, szerszámokat és consumable-öket tudunk átvinni rajtuk. Továbbá van a másik lehetőség, a Cave Passage-ek. Ezek főleg a játék első szakaszában egyirányúak és jóval kevesebb is van belőlük, mint az előbbi gyors utazási formából. A Cave-eken keresztül viszont képesek vagyunk a teljes inventory-nkat is magunkkal vinni.

Kilépés, ha szerveren játszol
Amennyiben egy nem általad host-olt szerveren játszol, ügyelned kell a kilépésre is. A karaktered a játékban marad és, ha a vadonban lépsz ki, a legközelebbi belépésedkor jó eséllyel holtan fogod találni magad. Érdemes egyből legalább egy kis menedéket építened az adott szerveren, ahol elkezdtél játszani, ahová el tudod készíteni a koporsódat. Abba lefeküdve már nagyobb biztonságban hagyhatod ott a játékot a következő belépésedig.

Remélem sikerült némi segítséget nyújtani a kezdő játékosoknak. Ezen felül igyekszem egy a haladóknak szóló guide elkészítésével is.
Jó játékot kíván a TotalGaming.eu szerkesztősége!

Szólj hozzá