Milyen jó is az, amikor az új lakásunkba a frissen megvásárolt és összeszerelt bútorokat a helyére tologatjuk, és bár még be sem laktuk az új elrendezést, de máris meleg elégedettséggel tekintünk az életterünkre, az otthonunkra. Ezt a könnyedén jutalmazó, mégis teljesen alapvető tevékenységet ültetik játékba, így kaptuk meg a Sims sorozatot, a Tenantsot, de más-más teljesen eltérő zsanrában is megjelenik az otthon építés és szoba tervezés. Jó érzés elveszni kicsit a szépérzéket simogató bútorozásban. Mostani játékunk nem játékelemként használja ezt a könnyed tevékenységet, hanem erre építi a teljes játékmenetét. A Furnish Mastert egyetlen egy srác fejleszti, és a cikk megjelenésének napján hozta ki a nyilvánosság számára az Early Access verziót. Nézzük, mit alkotott.

Otthont teremtünk

A Furnish Master röviden és tömören egy szoba építgetős játék, ami amolyan puzzle hangulatot teremt a köré szőtt történet során kapott küldetésein keresztül. Névtelen és arctalan karakterünk először ismerősöktől, majd a város változatos lakosaitól kap megbízásokat, hogy otthonukat, vagy épp vállalkozásuk színterét rendbe rakjuk, berendezzük és kicsínosítsuk. Igen egyszerű a körítés, a játékmenet komplexitása alig két mondatban elfér, de a lényeg a könnyed, békés és relaxáló élményben rejlik.

Elfogadnátok?

Minden “küldetés” során egy szoba vár bennünket, ahol különböző feladatokat kell teljesítenünk. Látszólag ezek egy sémára épülnek, de van egy-két változatosabb tennivaló. Túlnyomórészt újonnan megvásárolt vagy felépített otthonok szobáit kell berendeznünk, de megkeres minket vállalkozást indító megbízó is, aki egy lepusztult és romokban heverő közértet szeretne kipofozni.

A tutorial gyorsan végigzongoráztatja velünk az alapvető irányítási funkciókat és mechanikákat, melyek igen hamar egyértelművé vállnak, így kezdődhet is a bútorozás. Egy szétcsapatós estét követő napon például rendbe kell raknunk a nappalit, a bútorokat visszatolni a helyükre, szemetet kidobni. Pofonegyszerű. Következő lépésnek egy üres szobából kell otthonos konyhát varázsolni, aminek tartalmaznia kell minden konyhai gépet, és még a hűtőt is meg kell tölteni cuccokkal. Minden lépés egy kicsit nagyobb lélegzetvételű, mindig egy új fajta környezetbe csöppenünk.

Még akár a saját otthonunk tervezésére is alkalmas lehet a program

A berendezések elhelyezgetését és a környezet festegetését egy-egy puzzle feladvány töri meg, az első esetben szó szerint, mivel egy fali kép puzzle darabjait kell meglelnünk. Ezek jópofa színesítései az egyébként egysíkú játékmenetnek, de a játékban rejlő változatosságot inkább a környezetváltozás, és az önmagunk szórakoztatására való igényünk alapozza meg. Egy hálószobát berendezni például nem kunszt, de egy gamer barlangot felhúzni már sokkal testhez állóbb, és már nem is figyelünk a küldetésünkre, csak a nekünk tetsző, legmenőbb dizájnt próbáljuk megvalósítani.

Az IKEA ajánlásával

Könnyű beleveszni ebbe az egyszerű, vizuálisan jutalmazó játékba, főleg mikor kipróbáljuk a sandbox módot, ahol nincsenek küldetések, megkötések és gátak, szimplán csak olyan szobát építhetünk, amilyenhez csak kedvünk van.

Érdemes mindenhova benézni a darabokért

A játékot egy személyben fejlesztő Alex Blintsov is leszögezte, hogy az Early Access jelenlegi állapota épp csak a játszható állapotot éri el, de tartalmilag még bőven el van maradva az eredeti elképzeléseitől. Ez érdekes módon pont nem a tartalomban mutatkozik meg, hiszen rengeteg szoba típus van már így is a programban, több mint 1600 különböző berendezési tárgy, küldetések, tehát akinek ez a fajta játék jön be, annak lesz mit felfedezni. A probléma sokkal inkább a játék minőségében és szórakoztatásra alkalmas értékeiben keresendő.

A kipróbáláskor már megjelent az Early Access verzió, és így is az első fél órában több bugot is felfedezni véltünk, a tárgyak elhelyezésének kezelésében és a kezelőfelületen. A festésnél például néha nem jön föl a színkeverő panel, máskor nem a kijelölt területet kerül lefestésre. Az egymásnak tapadó tárgyak, a lehelyezést csak második, harmadik alkalomra érzékelő fura hibák ugyan nem törik el a játékot, de nem is fogadjuk őket jó szívvel. Valamint egy inkább személyes gondunk a játékkal, hogy egyetlen egy zeneszám szól az egész Furnish Master alatt, ami idővel fusztrálóan reptitívvé válik. De talán ez pont az a játék, ahol a saját lo-fi számainkat kapcsoljuk be a háttérben, miközben bútorokat rakosgatunk.

A város, ahol élünk

Végezetül egy változásért üvöltő probléma amivel szembesültünk: a menüben található tárgyak lehelyezésekor nincs lehetőségünk kattintást követően a kívánt területre húzni a tárgyat, hogy gomb elengedéssel a helyére illesszük azt. Ez nem lenne egyébként katasztrófa, de amikor közel 400 tárgyat kell lehelyezni, és így minden tárgynál minimum két kattintásra van szükség… jobban elfáradnak az ujjaim, mint egy intenzív FPS-nél. És ez egy ilyen relaxáló játéknál nem valami szerencsés.

Ajánló

A Furnish Master egy igen szerény ambíciókkal indító játék, egyetlen fejlesztő keze munkája, ami egészen tartalmas ahhoz képest, hogy a témája és játékmenete a lehető legegyszerűbb módon igyekszik szórakoztatni. Early Access révén még van min csiszolni, az irányítás lehetne itt-ott kényelmesebb. Hibái vagy hiányosságai ellenére a Furnish Master egy kellemes kis relaxáló otthon építős játék, aki szereti az ilyesmit annak érdemes kipróbálnia.

Amiért megéri ránézni már most:

  • Relaxáló
  • Sandbox mód

Amire még várunk:

  • Az irányítás lehetne kényelmesebb
  • Akár komplexebb épületrészek, mint pályák
  • Ingame zenei aláfestés

Szólj hozzá