People Can Fly. Square Enix. Outriders. Emlékszem annak idején, amikor bejelentették az Outriderst, szinte mindenki csak a vállát vonogatta, egyszerűen nem érte a játékot érdemi érdeklődés. Bevallom őszintén, engem sem hozott lázba egy újabb looter-shooter játék, így a The Division 2 vagy a Destiny 2 mellé. Aztán oda érkeztünk, hogy a megjelenés előtt a kiadó meglepett minket egy demóval, de nem is akármilyen kipróbálható verzióval. Letöltöttük, kipróbáltuk, és egyszerűen megvettek minket, annyira jól működött benne a zsákmányolás, a lövöldözés rész, vagy is maga a meglehetősen remek gunplay is.

Az Outriders egy kifejezetten online mókára kitalált. harmadik személyű (TPS), co-op looter-shooter, amit akár egyedül, illetve többedmagunkkal is játszhatunk. Nagy vonalakban követi az RPG szabályait is a játék, mindamellett, hogy a történet egy eredeti, sötét és komor sci-fi univerzumban van elhelyezve. Maga a recept az Outriders képében nagyon jól működik, hiszen olyan live szervizes címekből táplálkozik, mint egy The Division 2, Destiny 2 vagy egy Borderlands 3. Személy magam én többször is hasonlítottam a Remnant From the Ashes klasszikus műhöz is, hiszen nemcsak nehézségi stílusával, hanem a harc taktikai felhozatalával is vetekedhetett.

Az Outriders története azzal nyit, hogy az emberiség bölcsője, a Föld nevezetű bolygó elpusztult az emberek által vívott világharcokban. Az emberiség utolsó reménye egy két kolonizációs űrhajóban létezik csupán, amelyből sajnos csak az egyik tud sikeresen landolni egy másik csillagrendszer golyóbisán, az Enochon. Kezdetben minden jól sikerül, ám az idő előre haladtával rossz körülmények derülnek napvilágra a bolygóról, hiszen az atmoszférája, illetve annak felszínét meglehetősen gyakran anomáliás gyilkos viharok pusztítják, ráadásul az Enochnak is meg van a maga sajátos egyedi bioszférája, ugyanis különös növényekkel és élőlényekkel tarkítja be magát. Az outriderek tulajdonképpen egy gyarmatbirodalom előfutárai, mert általuk elfoglalni és kolonizálni lehet különböző területeket. Főhősünk is egy outrider, aki egy balesetnek köszönhetően különleges hatalomhoz jut, hiszen az anomália viharban szó szerint újjá születik.

A halál csupán a kezdet. Egy új életforma jött létre, egy másik énünk akár, akit természetfeletti képességekkel ruházta fel az énoki közbenjárulás. Az Outriders legnagyobb ütőkártyája nem a sztori, hanem a játékmenet, valamint az ebből fakadó gunplay. Innentől kezdve a játékosnak döntenie kell, hogy milyen utat, kasztot akar bejárni. A négy játszható osztály közül választhatunk, amelyek mindegyike különálló képességekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek; az egyik a Technomancer, aki a közepes és távolsági fegyverekre tud koncentrálni a gyilkos taktikai tornyaival felsorakozva, egy igazi támogató szerepet képvisel a technikusi képzettségével. A Pyromancer picivel látványosabb osztályt képvisel, hiszen az anomália vihar baleset elszenvedőit a tűz hatalmával ruházza fel. Ő egy igen kellemetlen személyiség, mert közeli harcban akár egy teljes nagyobbnak vélt szakaszt is képes azonnal porrá aprítani, valamint a legtöbb átlagos sebzést vele tudjuk kihozni majd az expedicíók során. A Trickster már egészen másabb játékmenetet követel, ugyanis ő a közelharc igazi szakértője, vagyis ő nem más, mint egy klasszikus értelembe vett orgyilkos. Fizikailag gyengébb, viszont képes a tér és idő meghajlítására. Ügyessége a hirtelen rajtaütéseken, majd a gyors visszavonulásokon alapszik. A Devastator pedig egy olyan hős vagy inkább tank, aki szintén a közelharcos képességekből táplálkozik. Ez az Alterego képes brutálisan nagy közelsebzést leadni, miközben őt harc alatt alig sebzik. A négy kaszt továbbá 3-3 alosztállyá tud majd alakulni, ez pedig attól fog függni, hogy milyen képességpontokra rakunk majd. A képességpontokat bármikor újra-oszthatjuk, így a játékos bármit kipróbálhat majd, miután elérte a maximum szintlépést, a 30. szintet. Ezeken az ágakon általában gépkarabély, mesterlövészpuska és shotgun sörétes erősítés, azaz buff találhatóak, annak ellenére, hogy a játék fegyver felhozatalában az SMG, az LMG és a Double gun, valamint a pisztolyok is szerepelnek. Utóbbiból meglehetősen erős géppisztolyokat is varázsolhatunk a barkács módban.

Joggal kérdezheti az olvasó, na és hol van a medikus, healer osztály? Nos, igen, az Outriderek mind egy szálig rendelkeznek automatikus életlopással (életszívással) a fegyvereik, valamint a képességeik állandó használatával. Ezért összességében minden outrider kaszt rendelkezik egy vámpír felépítéssel, mert mindig életet fognak lopni az ellenségek által, éppen emiatt nagyon fontos az agresszív játékmenet, mert ez által gyakorlatilag halhatatlanok is lehetünk a sztori és az expedicio alatt egyaránt. A folyamatos gyógyulások révén nincs leállás, így a játékmenet is szépen gördülékenyen áramlik előre fele. Ahogy szokásom mondani: Sodródunk az árral. A dinamika háborúja is egyben ez a gameplay harc rendszer, pedig a fejlesztők ígértek nekünk cover-shootert, tehát fedezékharcot, amit higgyetek el, nem is annyira működik jól mint egy The Division-ben, mert a pályán csak ritkán vannak lepakolva a fedezékelemek, és a gyors sebzés által visszakapott, majd pedig visszatöltött gyógyulórendszernek köszönhetően nem is nagyon fogunk rászorulni ezekre a biztonságot adó elemekre.

Játékmenetét tekintve egy akció-RPG stílusról beszélhetünk, amely az egészen kellemes gunplay-nek és a gyorsan betöltődő képességeknek hála egy gyors, brutális, egyben látványos, valamint teljesen kielégítő gameplay-t kapunk. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a közel 30 órás történetet egyáltalán nem fogjuk megunni, főleg 3-fős party-ban tuti nem. Ilyenkor mikor különböző osztály találkozik a másikéval elképesztő képességkombó-áradtban, és látványvilágban lehet részünk. A harcok során elejtett zsákmányokat természetesen felhasználhatjuk magunkra, valamint testreszabhatjuk a barkácsolási rendszer segítségével is. Ebben a módban különböző modokat tudunk felrakni a fegyvereinkre és a páncéljainkra. Tudunk választani (miután szét szedtünk nem kevés tárgyakat) égés, vérzés mérgezés, fagyasztó státusz hatásokat is, amiket a megfelelő kasztunkra bélyegezhetünk rá. Pl. egy technomanta a fagyás és mérgezés hatásokkal egy igen támogató harcost ad, míg mondjuk egy Trickster a halálos sebzéseivel elért vérzés és égés kombinációjával igen kiemelkedő társ. Ezért minden olvasót arra szeretnék ösztökélni, hogy minden egyes eszközt vegyen fel, majd törje szét, hiszen ezekből fog majd esni a három ágra csoportosított modok. A barkács módban, vagy is a craft-rendszerben nem csak fejleszteni tudjuk a tárgyainkat, hanem módosítani is azokat. Ez alatt mit értünk? Egy normális full-automata gépkarabélyból akár egy-lövetűt, vagy netán burst-tűzerővel kompenzált géppuskát is ki tudunk hozni. Emellett még tudjuk a fegyverekhez és páncélokhoz rendelt random generált passzív tulajdonságait is feljebb húzni, mint pl. gyorsabb életerő lopás öléskor, nagyobb életerőpont, vagy kritikus sebzés kihozása. A játékmenet a képességekkel és a zsákmányszerzésekkel nagyon jó összhatásban van, és erre rá tesz egy lapáttal a Világ Szintek bevezetése, amelyből 15 a maximum szint. Értelemszerűen a legnagyobb World Tier tudja biztosítana számunkra a legjobb és minőségibb cuccokat.

A játékmenetet kiveséztük, a sztori végigjátszása egyébként kb. 25-30 óra alatt teljesíthető. Miközben a főküldetéseket csináljuk, elég sok tartalom ömlik az arcunkba, ugyanis a mellékküldetések, a fejvadászatok és a sima lény vadászatok, valamint a történelmi ereklye-megbízások tovább tudják színesíteni az egyébként nem is olyan rossz fő, illetve alapsztori kialakulását, miközben megfordulunk urbanizációs, városiasodó helyszíneken, erdős, dzsungeles, valamint havas és hófödte tájakon át egészen a kietlen sivatagos területekig. A városok és a területek közti gyors utazást is remekül megoldották a fejlesztők, a térkép egyébként nagyon nagy, melyhez számos quest is kapcsolódik majd, mi közben sodródunk az árral, a kampánnyal. A kampány önmagában tisztességesen hosszú, és a fentebb említett tartalmak további szórakozást ígérhetnek e mellé. A játék befejezése után feloldódik az Endgame, amit a People Can Fly fejlesztők csak simán Expeditions-nek neveznek. Az expediciók alatt további új küldetéseket, területeket és lényegesen nehezebb feladatokat tartalmaznak, ahol a OR rajongóknak majd érdemes lesz elveszniük. A legkeményebb az Eye of the Storm kihívás lesz számukra.

Eddig alapvetően csak jókat mondtam az Outriders-röl. De mi van a ló túloldalán? Egy nagy káosz, mert a megjelenés napján a játék alig volt játszható állapotban, sokan a monitorukon a betöltést bámulhatták órákon keresztül. A játék megjelenésekor a meccskereső is hatalmasat bukott, mert sokáig nem lehetett online társakkal játszani, és olyan hibák jelentkeztek, hogy törlődhettek a játékosok tárgyai, vagy pedig rossz esetben a karakter eltűnésével nézhettek szembe. Ezek a hibák persze nem mindenkinél jelentkeztek, de sajnos egy részük megtörtént.

Összességében, mindezek ellenére az Outriders nagyon is játszható, akár egyedül is, offline állapotban, aminek talán a készítők csak örülni tudnak, hiszen a játék nem rendelkezik “live service” funkcióval, így ha kritikus hiba jelentkezne a gépezetben, akár órák hosszáig is leállhatnak majd az Outriders szerverei. Aki szereti a looter-shooter RPG-t, az biztosan nem fog csalódni a játékban, az izgalom és ez a bizonyos sodródás az árral végig jelen van a játék alatt. Csaj ajánlani tudom!

Pontszám: 8.5

Looter-shooter. Kell ennél több a műfaj rajongóinak?!

Szólj hozzá