1997-et írunk, épp hazaértél, ledobtad a táskádat a sarokba, beizzítottad a megsárgult asztali PC-det, és felnyitottad a Riven lexikon méretű dobozát. Kivetted az 5 lemezből az elsőt, és kisvártatva belevetetted magad a soha nem látott kalandba, mely a kor látványaihoz képest döbbenetes részletességgel tárt eléd egy komplex, rejtélyekkel teli történetet. A Myst sorozat 1993-as első részét követő Riven bőven megelőzte a korát, az azt követő többi rész pedig csak tovább erősítette a puzzle sorozat értékeit. 2003 óta nem érkezett újabb Myst, ami sajnálatos, de az is igaz, hogy a piac és a vásárlói igények fejlődésével az ilyesfajta játékok némileg háttérbe szorultak. A Cyan Inc. nem feledkezett meg a sorozatról, és egy új rész helyett a sorozat legjobbnak ítélt felvonását, a Rivent húzta modern köntösbe, hogy a régi rajongók újra átélhessék a kalandot, az új játékosok pedig megtapasztalhassák azt, amitől nekünk annak idején az állunk is leesett.

Ismeretlen világ

A történet olyan egyedi narratívával, és ezáltal tapasztalat által feltárható titkokkal rendelkezik, hogy nem lenne helyes lelőnünk bármit is belőle. Az első perctől átjárja a cselekményt a misztikum, midőn egy tudós köszönt bennünket egy kőbarlangban. Egy könyv segítségével ismeretlen világra küld bennünket, hogy azt felfedezve megértsük annak történelmét, működését, és felfedjük az azt fenyegető veszélyt. Egy-egy ismeretlen alak kerül csupán elénk, majd magunkra maradunk az öt szigetből álló Riven világában, melyet furcsa szerkezetek hálóznak be. Nincs indikátorunk, nincs ismert cél vagy feladat, pusztán az, amit látunk és tapasztalunk.

Mintha egy szuper gonosz búvóhelyére igyekeznénk éppen

A Riven azoknak az időknek a játék óriása, amikor a játékosoknak nem segített a program iránytűvel, vizuális indikációkkal, quest loggal, és a puzzle elemekkel sem volt túl kegyes. Noha a Rivent nem mondanánk frusztrálóan nehéz puzzle játéknak, de a felfedezés bizony megigényli a türelmet. Be kell járnunk a sziget minden centijét, megpiszkálni minden gépelemet, rájönni a szerkezetek közti kapcsolatokra, fellelni és memorizálni a szimbólumokat és sorrendeket. Mindezt vizuálisan szórakoztató és magával ragadó hangulatú világban tesszük, ettől lesz a Riven különleges.

27 évvel ezelőtt a játék közel fotorealisztikusnak ható, de azért mai szemmel kopottas látványával lenyűgözte a gyerekkori énünket, mozogni azonban csak amolyan lapozgatós könyv módjára tudtunk, lépésről lépésre váltva a képeket. A szereplőket valós színészek játszották el, a puzzle elemek kevéske animációval léptek működésbe előttünk. A remake során a Cyan Inc. nem spórolt semmin, és a nulláról építette fel a Rivent, tökéletesen másolva az öt cd-t elfoglaló szigeteket, átültetve egy 3d-s, FPS nézetben besétálható környezetbe. És meg kell mondjuk, elképesztően jó munkát végzett a csapat, a Riven remekül néz ki grafikailag, annak pedig aki ismerte az eredeti játékot, szó szerint könnyeket csal a szemébe. Mesterien jó remake munka, minden tekintetben méltó modernizálása egy klasszikusnak.

Ez is egy olyan szerkezet, mely csak később fedi fel titkait

Fedezz fel, emlékezz

A játékmenet egy cseppet sem változott, a puzzleök 100%-ban ugyanazok, mint ahogy ismertük őket. Nyilván, aki emlékszik a megoldásokra annak gyors a továbbjutás, aki viszont most játszana először a Rivennel, annak rengeteg türelemre és némi memóriára lesz szüksége. A puzzleök nem kifejezetten nehezek, de felfedezést és keresgélést igényelnek. Nincsenek tárgyak és kombinálható alapanyagok, leszámítva egy lencsét amit egy gombnyomással veszünk elő vagy teszünk el. Szóval minden, ami a megoldásokhoz vezet, az ott van a szigeteken, csak meg kell őket lelnünk. Néha egy szerkezethez szükséges fogantyú nem is a saját szigetén található, így muszáj lesz körbejárnunk Riven egész területét.

Ugyan ez nem a játék hibája, de az ilyesfajta segítség nélküli felfedezés a manapság gyors ingerekre szoktatott játékosoknak kevésbé lehet motiváló, hiszen a sikerélmény lassabban és később kezd csak áramolni. Addig némi elkötelezettségre van szükség a továbbjutás hajszolására. Szerencsére ha egyszer elkapott bennünket a játék üteme, akkor utána a vizuális narratívával bemutatott történet is inspirál a folytatásra.

Nem pihenni jöttünk ide, ez is egy puzzle

Fontos megemlítenünk, hogy a Riven remake VR támogatást is kapott. Itt viszont sajnos számos problémával találkoztunk, ami elsősorban a látványt és az interaktivitást érinti. Mint azt igyekeztünk érzékeltetni fentebb, a Riven élvezhetőségében nagy szerepet játszik a látvány, a VR esetében viszont számtalan elem esetében jelentős a grafikai lebutítás. Így sem néz ki rosszul a táj, de minden más megszenvedi az optimalizáció hiányát, hiába lenne erősebb vasunk. Másik, hogy a VR játékok esetében az interaktivitás az egyetlen módja hogy a játékost aktívan tartsuk, viszont semmi olyat nem adtak a játékhoz, ami több reflexiót adna a játék világával, mint amire egérkattintásokkal képesek lennénk. Így viszont csupán a fejünket forgathatjuk a némileg lebutított grafikát szemlélve, ami nem kifejezetten teszi számunkra relevánssá a VR opciót a Riven esetében.

Ezt leszámítva csak ismételni tudjuk magunkat, a Riven minden tekintetben egy tökéletes remake, minden egyes elemében az eredeti tökéletes mása, épp csak fantasztikusan kidolgozott modern köntösbe öltöztetve. A feljavítás természetesen érinti a hangokat és zenét is. Ha muszáj negatívumot keresnünk, akkor a játék hosszát tudnánk csak felhozni, ami szintén változatlan maradt az eredeti 1997-es Riven időtartamához képest. Aki emlékszik a megoldásokra az 2 óra alatt végezhet a játékkal, a keresgélésbe belevesző kalandoroknak kb. 3 és fél, 4 óra a teljes játékidő. Nem tragikusan kevés, de szomorú amikor felgördül a stáblista.

Foglalj helyet, nézd meg mi történik

Ajánló

A Riven 1997-es eredetije is elvarázsolt bennünket, a remake pedig sikeresen megismétli az akkori bravúrt. Játékmenetben semmiben sem változtattak, ám mindent nulláról építettek újra, remek látványt biztosítva, miközben az eredeti játék hangulata, világa és élménye egy cseppet sem csorbul, sőt. A régi fanoknak könnyfakasztó élmény újraélni a Rivent, az új érdeklődőknek pedig csak ajánlani tudjuk ezt a ragyogó köntösbe öltöztetett klasszikust.
Így kell remake-et csinálni!!

Pontszám: 9 / 10

Közel tökéletes remake-je egy remek klasszikusnak

Pro:

  • Nulláról felépített, látványos világ
  • Még mindig magával ragadó történet
  • Nosztalgia, nosztalgia

Kontra:

  • A VR opció nincs eléggé kidolgozva

Szólj hozzá