Szaud-Arábia, a világ egyik legnagyobb olaj importőre egy olyan tervezett várossal rukkolt elő, amit eddig csak sci-fi filmekben vagy játékokban láthattunk. A 200 méter széles és közel 170 kilométer hosszú város a Vörös-Tengerbe fog benyúlni és azt ígérik, hogy 100%-ban megújuló energiát fog használni és az egyik végéből a másikba 20 perc alatt fognak elérni az ott lakók.

Még 2017-ben jelentette be Mohammad Bin Salman koronaherceg a Future Invest Initiative konferencián. Elmondása szerint független lesz az eddigi kormányzati rendszertől és saját adó- és munkatörvénye lesz a városnak, valamint autonóm igazságszolgáltatási rendszere.

Maga a Neom egy összetett szó, áll egyszer az ógörög Neo- előtagból, ami újat jelent, a negyedik betű pedig az arab Mustaqbal (مستقبل) szó rövidítése, ami pedig a jövőt jelenti. Együtt ez a kettő pedig nem is szimbolizálhatná jobban magát a várost, hisz ez a város a futurisztikum egyik legnagyobb lépése.

Mikből is fog állni ez a hatalmas komplexum? Ugyanis maga a trükk az, hogy a Neom nem csak magát a várost foglalja magában, hanem mondhatni egy kisebb országrészt:

Maga a lakórész lesz ‘csak’ 170 kilométer hosszú és 200 méter széles, ez a The Line nevet kapta. 2021-es tervek alapján 9 millió lakosnak ad otthont bármiféle hagyományos autó nélkül, ugyanis minden szolgáltatás 5 perc sétával elérhető lesz, ami valljuk be nem kicsit durván hangzik. De ez még semmi… mondhatnánk, mint egy Teleshop-ban, ugyanis 2022 júliusában jött ki az újabb tervezet, miszerint megmarad a 170 km hosszúság és 200 méter szélesség, de ehhez társul még egy vertikális adat, vagyis még 500 méter magasságig is fel fog nyúlni a város.

Neom Bay, azaz maga az öböl a város egyik legfontosabb része lesz, ugyanis a Vörös tenger bőven ki fogja venni a maga kis részét a város fenntartásában, valamint itt lesz a kereskedelmi reptér is, ami rendszeres járatokat indít Rijad és Neom  között. Valamint a tervek szerint a Neom Bay is tartalmazni fog lakónegyedeket.

2019-ben már bejelentették, hogy a Neom Bay Airport fogadni fog kereskedelmi járatokat, miután elkészült az első szakasza a kifutópályának a  maga kis 3757 méter hosszával. Az öböl repterét már be is jegyezte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a NUM jelzéskóddal regisztrálták is.

A Neom Industrial City (Oxagon) 25 kilóméterre északra található Duba városától és egy röpke 200-250 négyzetkilóméternyi területet foglal magába. Hogy egy kicsit lássuk, hogy ez mekkora méret, Budapest körülbelül 525 négyzetkilóméteren terül el. Ebből a nagy területből kb 40 km2-t foglal el majd maga a NIC, azaz a lakórész. A modern gyártásra és ipari kutatásra fog leginkább összpontosítani, de a tervek szerint a Duba kikötő bővítése is a célok között van. 2021 novemberében nevezték át a projektet Oxagonra, ugyanis a leírások alapján egy szabályos hatszög alakú ipari létesítmény lesz, ami a legnagyobb egybefüggő iparterület lesz, ha elkészül.

Lesz egy Agriculture, azaz mezőgazdasági egység is, a tervezet szerint ez a környező földek mindegy 6500 hektárját foglalja magába, itt a genetikai termesztésé lesz a főszerep, ugyanis a Szaud-Arábia földek nem éppen a legjobb termőföldek a világon.

Volt már egy kereskedelmi reptér, de legyen már egy nemzetközi is, ez lesz a Neom International Airport, ami 6600 méter hosszú és 3061 méter széles szeletet vesz ki magának az éterből, a projekt kivitelezése már folyamatban is van.

Végül a legkésőbb csatlakozó Trojena, amit 2022 márciusában jelentett be a koronaherceg, ez az Arab-félsziget első szabadtéri síelési központja lesz. Ez az Akabai-öböltől 50 kilóméterre lesz Szaud-Arábia legmagasabb hegyvonulatában, 1500-2600 méter magasságban, ahol már azért hűvösebbek a nappalok, mint Szaud-Arábia többi részén.

Merész látványterv a Trojena-ról.

Szólj hozzá