Mindig inspiráló látni, amikor olyan játék jelenik meg, amit egyetlen egy ember fejlesztett. Ezek nem csak hogy az indie játékokra jellemző kreativitással képesek elképeszteni, hanem mindazzal a szeretettel, amit az álmait kergető, reményekkel teli gamer társunk belerakott. Nem példa nélküli, hogy az ilyen próbálkozások nagyobb figyelmet kapnak, mint a nagyobb csapatok által fejlesztett játékok. Már csak azért is értékeljük ezeket az alkotásokat, mert egy ember saját erejéből rakta össze, és már csak ez elismerésre méltó.

Mostani játékunk épp csak belépett az Early Access státuszba, a Mutant Realm néven debütáló szóló fejlesztő Lightphobenak keresztelte első játékát.

Fényfóbia

A Lightphobe mentes mindenféle történettől, kerettől vagy stílustól, így erről nem is nagyon tudunk nyilatkozni. A fejlesztéshez használt assetek egy része bizonyára a budgethez mérten elérhető legolcsóbb, vagy akár ingyenes elemeket lehettek, ezáltal azt kapjuk a látványvilágból, ami jutott. Hogy ez miért fáj, arra majd visszatérünk, de előtte nézzük meg, mi az amire számíthatunk a játék indításakor.

Fénybuborék, védj meg minket

Ami azonnal szembeötlik, hogy ez egy kifejezetten multiplayerre szánt móka, ahol barátainkkal vállt vállnak vetve küzdhetünk az AI, vagy más játékosok ellen. A területfoglalással egybekötött aréna harcban két frakció feszül egymásnak, a modern fegyverekkel operáló emberek, és valami fantasy világból előbújó csontvázak. Előbbiek a választható fegyvereikre, és a náluk tartott fényforrásra kell hogy hagyatkozzanak, míg az utóbbi csontik különleges képessége, hogy a sötétben sebezhetetlenek. Fénnyel érintkezve már leölhetőek, ám ha közel kerülnek, akkor egy-két csapással legyőznek bennünket.

A Lightphobe központi eleme tehát a fény, mely az emberi katonák számára az egyetlen fegyver az egyébként sebezhetetlen csontvázak ellen. A nálunk hordott fényforrást bármikor letehetjük a földre, így a fénybuborékokból akár nekünk kedvező csatateret is kiépíthetünk. A lényeg, hogy a csontikat még azelőtt le tudjuk lőni, hogy túl közel érnének hozzánk. Ránk van bízva, hogy milyen taktikát választunk a haverokkal összebeszélve, majd amikor ránk szabadulnak az ellenfelek, elszabadul a pokol.

A csontik így gyakorolnak

Gyakorlatilag ezzel kimerítettük a Lightphobe lényegét, játékmenetét, és össz-vissz értékeit is. Az elképzelés, miszerint az emberi játékosoknak a fénnyel kell játszaniuk, hogy esélyük legyen, egy nagyon jó ötlet, és tömve van potenciállal. A gondunk csak az, hogy ezekből a potenciálokból gyakorlatilag semmi nincsen kihasználva.

Mint említettük, egy indie játéktól, de akár egy szóló projektből is az tud vállalható és értékelhető alkotást teremteni, hogy ha minőség híján a kreativitás nyújt szórakozást. A Lightphobe sajnos mellőz mindenfajta kreativitást, ami azért szomorú, mert nagyon könnyen felül tudna ezen kerekedni, ha akarna. Például, ha a fény a legfontosabb elem a játékban, akkor miért nincsenek zseblámpák, amik az előttünk lévő csontikat teszi sebezhetővé? Miért nem lehet a pályán található lámpák fényét felhasználni? Hol van a fénnyel való tényleges taktikai játék? A játékosok körül lévő, vagy a lehelyezett buborékok nem is néznek ki jól, és szörnyen korlátozott lehetőségeket adnak csupán.

Nem minden pozíció életbiztosítás

Másrészről, miért éppen csontvázak? Ha modern a játék világa, lehetnének zombik, vagy robotok. Miért bénázunk lőfegyverekkel, ha kb. csak 2 méteren belül tudunk egyáltalán harcolni a csontvázakkal? Miért nem használunk mi is közelharci fegyvereket, vagy miért nincsenek opcióink esetleges menekülésre, ha a fényen kívülről próbálunk taktikai előnyt szerezni, de a csontik rájönnek és üldözőbe vesznek? Eleve az AI egy nemlétező tényező, agyatlanul rohannak felénk és csépelnek, ahol érnek. Akkor lehetnének csapdák például.

Ez a brainstorming azért tanulságos, mert a Lightphobe önmagában gyötrelmesen kevés még indulásnak is, pedig viszonylag apró elemekkel, adalékokkal máris sokkal érdekesebb és értékesebb játék lehetne. A készítő is tisztában lehet ezzel, mivel az Early Access megjelenése után nem sokkal bejelentette, hogy ingyenessé teszi a játékot, és inkább fizetős DLC-kből próbál a következő projektjéhez pénzt szerezni a Lightphobeból. Minden kezdet nehéz, de a legalapvetőbb és legfontosabb erősségét szigorúan tilos lenne elhanyagolni egy ilyen szerény, de potenciálisan élvezhető projektből.

Ajánló

A Lightphobe értékelendő próbálkozás, de ahhoz nagyon kevés, hogy egyáltalán ajánlani tudjuk. Épp csak egy skicces tech-demo szintjét kapargatja, és az ingyenessé tétel döntése mögött valószínűleg az áll, hogy ezt a készítő is érzi. Pedig nem kellenek ide világot megváltó dolgok, csak az alapötletet kellene kreatívabban megközelíteni, és kiaknázni. Mi vevők lennénk rá. Reméljük a fejlesztő is felismeri ezt.

Ha ti szeretnétek támogatni egy szóló fejlesztőt, akkor adjatok neki egy esélyt, főleg ha többen vagytok rá. A visszajelzéseitekkel tudtok segíteni, hogy jobbá tehesse a projektjét, és tanulhasson belőle a következő játékához.

Amiért megéri ránézni már most:

  • Még nem érdemes
  • De az alapötletben van potenciál

Amire még várunk:

  • Legyen kiaknázva az alapelgondolás
  • Bármiféle stílus
  • Bármiféle játékmenet

Szólj hozzá